BİR CESUR YÜREK/OYA ERSOY:

 

BİR CESUR YÜREK/OYA ERSOY:

HDP vekili Oya Ersoy, 3 Şubat 2022 tarihin de TBMM’de yaptığı konuşmada, “Bugün karşı karşıya olduğumuz yıkım, 500 yıl önceki Osmanlı yönetimini, 1500 yıl önceki dini toplum ilişkilerini ve 2 bin 500 yıl önceki Orta Asya masallarını yeniden kurma hayalidir.” ifadelerini kullandı.  Bu ifadeler gerici kesimleri oldukça rahatsız etti; “İslam’a hakaret olarak” değerlendirdiler ve kıyameti koparıyorlar.

Burada “İslam’a hakaret” söz konusu değildir, sadece, toplumu “o günkü zihniyetle yönetemezsiniz”, toplumu “o günlere geri götüremezsiniz” denilmektedir. 

Türkiye halkları olarak bu gerici zihniyetten çok çektik. Yeter artık!

Bir cesur yüreğin çıkıp bunu ifade etmesi gerekirdi.

O Cesur Yürek, Oya Ersoy’a nasip oldu.

Eski Yunanistan Başbakanı, Aleksis Çipras, mecliste yemin törenin de elini İncil’e basmayıp da havaya kaldırarak, ant içmesini hep özlemle anmışım.

 

Yüzyıla yakındır, Türkiye’nin laik bir ülke olduğu söyleniyor; ama Diyanet İşleri Başkanı’nın protokoldeki yeri her geçen yıl biraz daha yükseliyor; 52. sıradan 12. sıraya çıkartılıyor. Adli yıl dualarla açılıyor ve her gün çeşitli toplumsal konularda “fetva “ niteliğinde görüşler belirtiliyor.

Siyasi iklim de hızla değişiyor siyasi liderlerin hemen hepsi kendilerini dindar Müslüman olduklarını beyan ediyorlar, ağızlarından şükür kelimesi düşmüyor; kul hakkı deyip duruyorlar, kimdir kul?

Devlet daireleri ve kamusal alanlarda ibadet odaları açılmış, namaz kılmayan ve ramazan da oruç tutmayanların üstündeki baskı artıyor. 

İçki yasak değil, ama konulan ağır vergiler yüzünden içilemiyor, merdiven altına yönelen insanlar, her gün bir iki ölüyorlar.

Kamu ulaşım araçlarında öpüşen ve flört eden insanlara karşı ve evli olmayan öğrencilerin birlikte oturmalarına karşı planlı mücadele eylemleri tırmandırılıyor.

Devletin arkalarında olduğu muhafazakâr Müslümanlar, gitgide daha fazla kendi normlarını ve değerlerini dayatmakta kendilerini giderek daha serbest hissediyorlar.

Şerif Mardin’inde yazdığı gibi seküler kesim üzerindeki “mahalle baskısı”  artıkça, artıyor.

Bu gerçeklerin bilinmesine rağmen kimse itiraz etmiyor, ama bu gericileşmenin müsebbibi, topluma dayatılan geçmişin zihniyeti olduğunu söyleyen vekil suçlanıyor, öyle mi?

Haydi oradan!

6.02. 2022

Hüsnü GÜRBEY

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder